Πριν λίγες ημέρες έληξε η προθεσμία της επανένταξης για ρύθμιση 120 δόσεων και για τη χρεία της πανδημίας, πλην όμως τα περιθώρια ένταξης των οφειλετών ήταν πολύ στενά, δεδομένου ότι αφορούσε αποκλειστικά χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι το 2019 και για τις περιπτώσεις που αυτή η ρύθμιση απωλέσθηκε μέσα στην πανδημία.

Ουσιαστικά, το υπουργείο απέτυχε να επαναφέρει μια γενναία ρύθμιση για τις οφειλές, κάτι που θα ήταν η λύση διεξόδου τόσο για όσους είναι στο όριο της σύνταξης, αλλά και για όσους επιχειρούν και ουσιαστικά επιζητούν μια δεύτερη ευκαιρία. Σε σχέση με τη συνταξιοδότηση των οφειλετών, η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όπου οι μνημονιακές πολιτικές, η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση έχει φέρει σε μεγάλη δυσχέρεια τη μικρομεσαία επιχείρηση και τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα τα χρέη στον ΕΦΚΑ να εκτοξευθούν. Ωστόσο, το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αν το χρέος του υποψήφιου συνταξιούχου προς τον ΕΦΚΑ βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ του υφισταμένου και του νέου ορίου και αυτός αποδείξει ότι έχει ανεπαρκή περιουσιακά στοιχεία, τότε: → Θα υπολογίζεται η μηνιαία σύνταξη την οποία θα έπρεπε να λαμβάνει και για τους πρώτους μήνες και μέχρι την εξάντληση του ποσού μεταξύ των δύο ορίων θα λαμβάνει μηδενική σύνταξη. → Για τους επόμενους 60 μήνες θα ισχύει ό,τι και σήμερα, δηλαδή, αναλογική περικοπή της σύνταξής του, ώστε να εξαλειφθεί το χρέος του προς τον ΕΦΚΑ και κατόπιν καταβολή της πλήρους σύνταξης που του αναλογεί.

Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο αυτό, ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώνει ένα δυσβάσταχτο ποσό τον μήνα για πέντε χρόνια. Οταν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και τις «χαμηλές» εισφορές του νόμου Βρούτση, με 40 έτη ασφάλισης (σπάνια περίπτωση για κάποιον που έχει οφειλή) λαμβάνει σύνταξη 780 ευρώ.

Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις με οφειλές αφορούν ηλικιωμένους στο 67ο έτος, οι οποίοι προτιμούν να απαρνηθούν ασφαλιστικό χρόνο που δεν πλήρωσαν (διαγραφή), προκείμενου να μειωθεί η οφειλή κάτω του ορίου των 20.000 ευρώ. Ετσι, το εναπομείναν ποσό δεν είναι τέτοιο που να μπορεί να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση του ασφαλισμένου. Συνεπώς, μόνο με μία άμεση και γενναία ρύθμιση χρεών, τουλάχιστον 120 δόσεων, αλλά και με επανυπολογισμό των οφειλών, δίνοντας δυνατότητα διαγραφής χωρίς την απώλεια ασφαλιστικού χρόνου, θα μπορέσει να πάρει ανάσα και η αγορά, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σχετικά Άρθρα