Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το ξεπάγωμα των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας από 1η-1-2024, που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Ενώ, άμεσα φαίνεται ότι θα έρθει στη Βουλή, πιθανότατα ως τροπολογία στο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στο Κοινοβούλιο με νομοθετική διάταξη. Το ξεπάγωμα των τριετιών αφορά κατά αρχήν όλους τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, αλλά και όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες προβλέπουν επιδόματα προϋπηρεσίας. Πλην όμως στις κλαδικές συμβάσεις, η εξέλιξη των επιδομάτων προϋπηρεσίας ακόμη κι αν προβλεπόταν στο κείμενο της σύμβασης δεν είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα για τον εργοδότη, καθώς η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 που έβαλε φρένο σε όλες τις προσαυξήσεις προϋπηρεσίας υπερισχύει. Έτσι από την 1η του 2024 ανοίγει ο δρόμος για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας όλων των μισθωτών.
Ωστόσο, το διάστημα μεταξύ 14-2-2012 (πάγωμα επιδομάτων προϋπηρεσίας) - έως 31-12-2023, δεν θα προσμετράται ως χρόνος θεμελίωσης προϋπηρεσίας και δεν θα υπάρχει αξίωση για αναδρομικές αναζητήσεις διαφορών. Έτσι ο χρόνος ωρίμανσης της προϋπηρεσίας, βάσει της οποίας ο εργαζόμενος θα παίρνει αύξηση, θα γίνει με βάση τα έτη δουλειάς που είχε ο μισθωτός πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012 και μετά την 1-1-2024. Άρα, ένας εργαζόμενος που είχε εξασφαλίσει 2,5 χρόνια προϋπηρεσίας το 2012, με το ξεπάγωμα την 1-1-2024, θα κτίσει την πρώτη του τριετία σε έξι μήνες, τον Ιούνιο του 2024 και θα πρέπει να πάρει τότε αύξηση 10% επί του βασικού μισθού που θα ισχύει τον Ιούνιο του 2024.
Για τους εργαζόμενους που ξεκίνησαν την εργασία τους μετά τις 14 Φλεβάρη του 2012 θα ξεκινήσει η ωρίμανση της προϋπηρεσίας του από την 1η του χρόνου. Ήτοι, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο των 780 ευρώ και ξεκίνησε να δουλεύει μετά τον Φεβρουάριο του 2012 θα πάρει αύξηση για πρώτη φορά το 2027 (2024 - 2026), 10% επί του τότε κατώτατου μισθού όποιος κι αν είναι τότε ο ελάχιστος μισθός.
Ενώ, όσοι αμείβονται με υψηλότερους μισθούς, θα δουν την αύξηση να απορροφάται από την υπερβάλλουσα διαφορά. Έτσι, ένας μισθωτός που αμείβεται βάσει της ατομικής ή επιχειρησιακής σύμβασης του με τον κατώτατο μισθό, αλλά λαμβάνει από την επιχείρηση 1.200 ευρώ (το υπερβάλλον ως οικειοθελή παροχή του εργοδότη). Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να συμψηφίσει την αύξηση της προϋπηρεσίας με την οικειοθελή παροχή και έτσι ο εργαζόμενος θα συνεχίσει να λαμβάνει 1.200 ευρώ. Συνέπεια της έλλειψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, βασικού μοχλού υποστήριξης των ενδιάμεσων μισθολογικών κλιμακίων.
Πάντως οι παγωμένες τριετίες που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό ύψους 780 ευρώ μεικτά έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
• Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ
• Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ
• Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ
• Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ
Ταυτόχρονα μετά την καταστροφική κακοκαιρία που σάρωσε τη Θεσσαλία και θα οδηγήσει στην αναγκαστική κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό όμως θα είναι πολύ μικρότερο από πέρυσι και θα κινείται μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι με την περσινή αύξηση των συντάξεων που ανήλθε στο 7,75 %, 1.2 εκ συνταξιούχοι έλαβαν το επίδομα προσωπικής διαφοράς δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά που είχαν στις συντάξεις τους. Έτσι, φέτος που υπολογίζεται πως η αύξηση θα κυμανθεί από 3% έως 3.5% αναμένεται να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά μόνον 100.000 συνταξιούχοι, που σημαίνει ότι η ταυτόχρονη μείωση του επιδόματος, αλλά και η μη αποσύνδεση των αυξήσεων των συντάξεων από την προσωπική διαφορά οδηγεί ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους στην δίνη των τεράστιων αυξήσεων στα βασικά είδη διατροφής, καθώς επίσης και στη συνεχή συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους.
Σχετικά Άρθρα
Ο πληθωρισμός ροκανίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού
Ο πληθωρισμός ροκανίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού
Νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Στο κεντρικό δελτίο του Best Patras αναλύουμε κάποια από τα βασικά άρθρα του νέου νομοσχεδίου…